Program Život chleba ožil i v ZŠ Zbraslavice

Základní škola Zbraslavice se stala součástí programu Život chleba, který pomáhá dětem lépe pochopit cestu chleba od semínka po bochník. Děti se seznamují nejen s historií pečení chleba, ale také s tradičními zemědělskými postupy, lidovými zvyklostmi a každodenní realitou života na venkově před sto a více lety. Program tak propojuje teorii s praxí a umožňuje dětem vyzkoušet si jednotlivé kroky vlastníma rukama.

Učitelka Kristýna Kunstová, která má s programem ve Zbraslavicích osobní zkušenost, sdílí své postřehy:

Jaký je podle vás největší dopad na děti, které programem procházejí?

„Děti se díky programu seznámí nejen s historií chleba jako takového, ale s celkovou povahou života před sto a více lety. Nahlédneme do historie zemědělství, lidových tradic i běžného života. Uvědomí si, jak náročná vlastně mohla být cesta chleba od semínka po samotný bochník. A na vlastní kůži si tuto cestu i zkusí.“

Co překvapivého se v programu Život chleba událo?

„Děti jsou mnohdy velmi překvapené, co všechno obnáší to, aby si mohly dát k svačině obyčejný chléb. Když jsme měli v rámci projektu workshop pečení kváskového chleba, tak si děti ‚obyčejného‘ chleba velmi pochutnávaly. Možná si ho i více cenily, když zjistily, jak náročné je se propracovat k finálnímu výrobku. A také že ne všechno mohou mít hned. Proces kynutí, který se někdy protáhne třeba na 14 hodin, je děj, který se uspěchat nedá. Pokud by se tento krok ve výrobě urychlil, výsledek nebude tak chutný a kvalitní.“

Co dalšího byste o programu chtěla říci?

„Velkým přínosem pro děti určitě je i pobyt venku a práce s půdou, se setbou, údržbou políčka i sklizní. Celkově se díky tomuto projektu přibližujeme přírodě. Zahrada je pro mě synonymem přirozeného a jednoduchého způsobu života, ke kterému je potřeba se občas vracet.

Dalším přínosem projektu byla i skutečnost, že si děti samy doma pěstují kvásek, který získaly na workshopu, kde se ho i naučily zakládat. Možná právě kvůli dětem se v některých rodinách začne tento boží dar péct a děti tak zavedou hezkou tradici a obohatí tím i svou rodinu.“

Program Život chleba tedy nenabízí jen praktické zkušenosti, ale také hlubší uvědomení hodnoty jídla a tradic, které se s jeho výrobou pojí. Jsme rádi, že se ZŠ Zbraslavice do programu zapojila a věříme, že si děti odnesou mnoho užitečných poznatků a dovedností.

Čtěte také:

Chleba žije už třetí rok! Další třídy se zapojily do mezioborového projektu